Tämän päivän Iltasanomat otsikoi : ”Japanista kuuluu jälleen huonoja uutisia. Nyt Fukushiman ydinvoimalan kolmosreaktorin yllä näkyy mustaa savua.”  Fukushiman onnettomuudesta on puolisentoista viikkoa ja huomaa, kuinka nopeasti media nykyään kyllästyy johonkin aiheeseen. Tuskimpa tilanne tuolla Fukushimassa on missään vaiheessa mennyt radikaalisti parempaan suuntaan, mutta viime päivinä on huomannut median kyllästymisen aiheeseen. Esimerkiksi alkuviikosta Fukushimaa suurempi lööppi oli maikkarin uutisankkurin ärähtäminen junnuille jossain pelissä :D. Toki ymmärrän, että huonot uutiset ahdistavat eikä niiden ympärillä pyöriminen välttämättä auta asiaa. Mutta toisaalta silmien sulkeminen totuudelta ei ole pidemmällä tähtäimellä kannattavaa sekään.

Oon tässä viime viikkoina vanuttanut mielessäni tätä ydinvoima asiaa ja tämmösiin aatteisiin olen päätynyt:

Ihmisen tulisi vaihtaa rahan kunnioittaminen luonnon kunnioittamiseen, tahi kohta käpi kalpaten. Totuus on, että suurimmat ydinvoimasta hyötyjät ovat ydinvoiman takana olevat yhtiöt. He keräävät yhä vaan suurempia voittoja ja erikoiselta tuntuu, että samalla ydinvoiman rakentaminen pyritään toteuttamaan alipolkuhintaan ( esim. Olkiluoto ). Tavan tallaaja vaan maksaa yhä korkeampaa sähkönhintaa mitään kyseenalaistamatta.

Ydinvoiman takana olevat energiayhtiöt taitavat nähdä vaihtoehtoiset energianlähteet uhkana. Aurinko, vesi- ja tuuli ovat ilmaista, joten näiden elementtien valjastaminen energian tuotantoon vituttaisi kummasti ydinvoiman tuottajia. Toki uusiutuvien energialähteiden alkutaival tulisi olemaan taloudellisesti haastavaa, koska riittävän tehokasta teknologiaa ei ole tai on vasta kehitteillä. Mutta jo nyt aurinkopanelit ovat kehittyneet huimasti viime vuosina ( esim. viime vuoden Millenium-palkinto meni entistä edullisemman ja tehokkaamman aurinkopanelin kehittäjälle).

Ydinenergian puolestapuhujat tahtovat ikäänkuin ”omia” sähkön vetoamalla aina vanhoihin kliseisiin, kuten:”Käytätkö pistorasiaa: Jos vastaat kyllä, älä kitise ydinvoimasta.” Kaikki sähkö EI ole ydinvoimaperäistä. Sähköä oli ennen ydinvoimaloita. Sähkö ei ole yhtä kuin ydinvoima!!! Kuluttajan on vaan mahdotonta tehdä ekologisempaa valintaa, koska vaihtoehtoinen tarjonta on vähäinen, miltei olematon. Uusiutuvien energiamuotojen käyttöönvaljastus ja kehittäminen ovat tallautuneet ydinvoiman jalkoihin. Laiska ihmiskunta tahtoo vaan tallustaa valmiiksi tallatulla polulla, vaikka uudenkin polun saisi aikaan pienellä ponnistelulla.

Tavallisen kuluttajan kannattaisi tarkastella kriittisesti näitä ydinenergiaan tukeutuvia sähköntuottajia. Sähkön hinta on koko ajan noussut, herrat tunkee taskuihinsa yhä vaan suurempia määriä rahaa sillä aikaa kun köyhä kuluttaja maksaa sähköstä aina vaan enemmän ja enemmän. Rakentamalla lisää ydinvoimaa emme tee sähköstä edullisempaa, suunta on jo nähty.

Sähkön pitäisi olla nykymaailmassa ihmisoikeus, jota sähköyhtiöiden porsaat eivät saisi ökyhinnoillaan rajoittaa. Jos sähköstä tehtäisiin ihmisoikeudellinen asia, voisimme muuttaa ajattelutapaamme edullisemman – kenties miltei ilmaisen sähköntarjonnan - suuntaan. Tietenkin sähköntuotannon kalusto tulee aina maksamaan, mutta aurinko, koskien virtaus ja tuuli pysynee ilmaisina. Aurinko, vesi ja tuuli ovat jo itsessään puhtaita materiaaleja toisinkuin läpeensä myrkyllinen uraani.

Ydinvoimaan tukeutuvien yhtiöiden taustalla pyörii suuret rahat. Ei voi kuin ihmetellä, miten ihmiset vaan luottavat tällaisten tahojen vakuutteluihin tuotteensa turvallisuudesta. Rahalla saa jopa luotettavat tahot puhumaan ydinvoiman puolesta. Ydinvoiman tuotannon upeuteen ja turvallisuuteen liitetään paljon yksityiskohtaisia insinööriselontekoa. Kuten Isomäen Risto sanoi viime viikon Karjalaisessa : Pelkkään insinöörijärkeen luottaminen ei ole viisasta, sen voi huomata esimerkiksi Japanin ydinvoimalaturman yhteydessä. ”

Ja sitten hieman Suomalaisen ydinvoiman turvallisuudesta. Suomessa on aina monen asian yhteydessä erikoinen ajattelutapa: ”Ei meillä.” Tällaisilla utopistisilla aatteilla on tuudittauduttu mm. hullunlehmäntaudin yhteydessä. Samoten tuotantoeläinten uskotaan voivan meillä paljon paremmin kuin muualla. Julkisuuteen tulee kuitenkin yhä enemmän rikkeitä tällä saralla myös Suomessa. Kannattaisi siis osoittaa hieman kritiikkiä myös oman maamme ydinvoimalatuotantoa kohtaan. Japanin katastrofi herätteli monet muut Euroopan maat pistämään tulevia ydinvoimalahankkeita jäihin ja jäädyttivät jatkoaikasuunnitelmia vanhoilta voimaloilta. Meillä taasen joku perkeleen Katainen on heti kiireenvilkkaa ärähtämässä, ettei meillä saisi hötkyillä. Melkoinen rakkaussuhde näillä poliitikoilla on tuohon ydinvoimaan. Hmmm, miksiköhän....

Olkiluodon ydinvoimala-hankkeen aikana on tullut törkeän paljon ilmi ongelmia, koska kohdetta pyritään rakentamaan mahdollisimman halvalla. Suurin osa rakennustyöntekijöistä on ulkomaalaista vuokratyövoimaa, joiden työolosuhteet, ohjeistus sekä ammattitaito on hakusessa. On vaikeaa luottaa, että alipolkuhintaan saadaan aikaan mitään turvallista ja kestävää. Samoten Olkiluodon ydinvoimalan puolesta puhujien vetoaminen uusiin työpaikkoihin Suomessa ei tunnu kovin tehokkaasti toteutuvan, koska työ teetetään ulkomaalaisvoimin. Eli kovin paljon on valheita lauottu tuon Olkiluodon suhteen.

J

os tuosta Fukusiman onnettomuudesta tahtoo hakea jotain positiivista näkökylmaa, niin hyvä että tuo tapahtui ennen vaaleja eikä jälkeen. Jos tuo saisi edes muutaman äänestäjän valitsemaan ”vihreämmän” ehdokkaan.